Danmark röstar om EU-grundlag i höst

Uppdaterad 17:30
Danmark ska hålla en folkomröstning om EU:s nya grundlag 27 september. Det sa statsminister Anders Fogh Rasmussen på måndagen.

Mot slutet av september håller danskarna sin sjätte folkomröstning i EU-angelägenheter sedan inträdet för mer än trettio år sedan.

Dansk grundlag kräver folkomröstning om EU-traktaten. Dagen valdes efter samråd mellan Anders Fogh Rasmussens två regeringspartier Venstre och Konservative och Radikale Venstre, Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti i opposition.

Alla ingår i den så kallade nationella kompromiss som slutits om EU-grundlagen och alla står för ett ja till grundlagen.

Två nej-partier utanför
På nej-sidan och utanför den nationella kompromissen, står Dansk Folkeparti, regeringen stödparti och längs ut på vänsterkanten Enhedslistan.

En solid ja-majoritet, med tanke på partiernas ställning i Folketinget efter valet för tre veckor sedan.

Ännu finns inga opinionsmätningar i frågan. Danskarna är klart positivare till att säga ja till euron än de var när de folkomröstade nej till valutan år 2000.

Ja-sidan segertippad
I jämförelse med många andra av de tio medlemmar som hittills förklarat sig folkomrösta om EU-grundlagen får Danmark räknas till de länder där ja-sidan är segertippad.

Varför då inte rösta redan i vår?

Under våren behandlas och beslutas en genomgripande kommunreform i Folketinget, som ska stå klar till ordinarie kommunalval sent i höst. Valrörelsen om EU-grundlagen får inte avbryta det arbetet.

Ett halvårs dansk EU-valrörelse ger med andra ord och gott om tid för dagens ja-förliga opinionsvindar att kasta och slå.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".