Fler dör av metadon än heroin

2:50 min

Förra året dog det fler personer i Sverige på grund av metadon och subutex, preparat som används i drogavvänjningssyfte, än av heroin. Det visar den nya statistiken över narkotikarelaterade dödsfall.

190 personer dog förra året på grund av metadon och subutex, medan 154 personer dog i heroinrelaterade dödsfall.

– Vissa patienter säljer en del av sin medicin. För den som har underhållsbehandling är det ju alltid en frestelse att lägga undan och sälja för de har ju ett värde på marknaden de här medlen, säger Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Får du någon inblick i det där hos dina patienter?

– Patienterna erkänner aldrig det här får då vet de att då åker ut.

Istället får Kerstin Käll höra på omvägar att patienter från hennes mottagning sålt sina preparat vidare, bland annat hör hon det från missbrukare som köpt preparaten.

– De berättar att de köper från dem som har, som är i programmen. Men de berättar inte från vem, förstås, och man får höra det från polisen också.

Hösten 2012, samma år som 190 personer i Sverige dog i det som i statistiken kallas metadon- och subutexrelaterade dödsfall, följde jag narkotikahandeln på Sergels torg i Stockholm på nära håll. Jag såg langarna som sålde heroin, hasch och narkotikaklassade tabletter. Men jag såg också handeln med metadon och subutex, preparat som egentligen är till för dem som är inskrivna i ett behandlingsprogram och får sina preparat under kontrollerade former.

Jag träffade heroinmissbrukaren John som försökte sluta med heroinet och köpte metadon svart.

– Jag vet till och med ställen där folk samlas vissa dagar för att sälja. Där man vet att klockan nio på morgonen där och där så sitter folk och vill sälja sina doser som de har fått.

Jag träffade Linda, som är i ett behandlingsprogram, men hon säljer häften av de subutextabletter hon får utskrivna.

Hur mycket tjänar du per dag?

– Ja, det beror på hur många tabletter jag säljer. Medicinen är ju till för mig egentligen, men jag måste halvera bara för att få mat på bordet.

Hur mycket kan det handla om en normal dag då?

– 400 till 600 kronor.

Jag träffade Stina, som just förlorat sin bästa vän i en metadonförgiftning. Han var hemma hos en person som hade metadon utskrivet. Det var därifrån han fick det, berättar Stina för mig.

Hur ska man tolka den nya statistiken över dem som dör på grund av metadon och subutex, preparat som när de säljs svart till personer utan tolerans är dödligt, men som också, när de används under kontrollerade former, räddar livet på många missbrukare.

– Ja, det kan man bara förstå på så sätt att det har blivit väldigt spritt så att säga. Lätt att få tag på och förmodligen också ganska billigt. Därför att det är kraftigt beroendeframkallande preparat. Om de är lätta att få tag i så kommer många att få tag i det, säger Kerstin Käll.

Randi Mossige-Norheim
randi.mossige-norheim@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista