EU pressar Kroatien om krigsförbrytare

EU-kommissionen pressar nu Kroatien allt hårdare för att få kroaterna att lämna ut den misstänkte krigsförbrytaren Ante Gotovina till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Om Gotovina inte lämnas ut hotar EU med att ställa in medlemsförhandlingarna med Kroatien som enligt planerna ska börja den 17 mars. Men denna fråga orsakar också oenighet inom EU.

Hotet att ställa in medlemsförhandlingarna har utlöst stor nervositet i Kroatiens huvudstad Zagreb.

”EU ställer omöjliga krav”
Den kroatiska regeringen hävdar att EU ställer omöjliga krav och hävdar att det inte finns några bevis för att den misstänkte krigsförbrytaren Ante Gotovina verkligen finns i Kroatien, trots att FN:s krigsförbrytartribunal i Haag hävdar motsatsen.

Men EU-kommissionens utvidgningskommissionär Ollie Rehn kräver att Gotovina ska ha anlänt till Haag före den 17 mars om inte medlemsförhandlingarna ska skjutas upp på obestämd tid.

Kroatien har lämnat över nio misstänkta krigsförbrytare till tribunalen i Haag men alltså inte Gotovina som står högt upp på FN:s lista över eftersökta krigsförbrytare.

Politiskt laddat
Detta är politiskt laddat eftersom regeringen i Kroatien inte vill stöta sig med landets nationalister vilka betraktar den förre generalen Ante Gotovina som en hjälte.

Storbritannien och de nordiska länderna är de hårdaste motståndarna mot att låta Kroatien börja medlemsförhandla om den misstänkte krigsförbrytaren inte lämnas ut, medan Tyskland och Frankrike samt en del av de nya medlemsländerna kan tänkas ge efter.

Britterna och skandinaverna anser att detta även handlar om att skicka stränga signaler till Makedonien och Serbien om att också de måste göra upp med sitt förflutna om de vill bli EU-medlemmar.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".