SSI avråder från att sola i solarium

Strålskyddsmyndigheterna i Norden avråder generellt från att sola i solarium. Orsaken är risken för cancer.

Jasmine Dahlström, som är hudterapeut vid ett av Stockholms solarier, tycker att rädslan för solariesolning är överdriven. Hon anser att faran med solarier överdrivs.

– Det är alltid så himla illa det som sägs. Det sägs aldrig att många mår psykiskt mycket bra av värme, att få ljuset, att det produceras mer d-vitamin i kroppen, benet blir starkare.

Gemensam nordisk avrådan
Det är strålskyddsmyndigheterna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island som nu går ut med en gemensam, generell avrådan från att sola i solarium.

Ulf Wester är strålskyddsinspektör vid Statens strålskyddsinstitut och han pekar på att hudcancerfallen har ökat under en mycket lång följd av år.

– Det är viktigt att försöka minska exponeringen för skadlig UV-strålning. Både i solen och solarier, hävdar Wester. 

Den ultravioletta strålningen i solarier bidrar till att öka risken för hudcancer. Personer under 18 år eller som har ljus, känslig hud avråds särskilt från solariesolning. Men av medicinska skäl kan det vara okej att sola solarium.

Inget förbud
Strålskyddsmyndigheterna oroas över att de obemannade solarierna blir fler och att det då saknas personal som kan ge råd. Men något förbud mot solarier vill strålskyddsmyndigheterna inte se.

– Ska man sola i solarium gäller det att göra det med så liten soldos som möjligt, säger Ulf Wester, SSI.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".