Naturvårdsverket avvisar kritik om avfallsförbränning

På måndagen presenterade Riksrevisionen en kritisk rapport om bristande tillsyn av avfallsförbränningen i Sverige. Mycket kritik riktas mot Naturvårdsverket för att man gett otydliga instruktioner om hur anläggningarna ska hantera de miljögifter, som släpps ut genom askan efter förbränningen.

– Självklart är det frågor som vi inte hinner ägna lika mycket tid åt. Vårt dilemma på miljöområdet är hur vi stöttar och vägleder tillsynsmyndigheterna och sedan följer upp deras arbete, säger Björn Södermark som är biträdande chef för miljörättsavdelningen på Naturvårdsverket.

Det finns inga specificerade krav på vad man ska mäta i avfallsresterna. Varför är det så?

– Utövarna har ett ansvar att själva kontrollera sin verksamhet och bedöma hur den belastar miljön, säger Björn Södermark.

Revisionsrapporten säger att ni inte gett anvisningar om hur de ska utföra den egenkontrollen?

– Inte i detalj i de bitarna, men det beror på att vi har prioriterat andra frågor på avfallsområdet. Avfallsdeponering jobbar vi väldigt mycket med, säger Södermark.

Naturvårdsverket kritiseras också för att inte ta till sig ny forskning, till exempel en rapport, som påvisar förekomsten av cancerframkallande organiska ämnen i askan.

Riksrevisionen tycker att Naturvårdsverket är alltför beroende av avfallsbranschens kunskapsinhämtning och inte anstränger sig att balansera den genom att söka information från oberoende forskning.

– Det tycker jag inte. Vi har bra samarbete med branschen och enligt miljöbalken ligger ansvaret på branschen att ligga steget före. Det är de som ska ha kunskap om sin verksamhet och hur den belastar miljön. Jag tycker vi har bra kunskaper och vi har drivit på forskningen under många herrans år på deponeringsområdet, säger Björn Södermark på Naturvårdsverket.

Just nu pågår inom Branschorganisationen och Energimyndigheten utredningar, som går ut på att man ska kunna återvinna askan istället för att lägga den på tipp, till exempel till vägbyggen.

Enligt Riksrevisionens rapport skulle branschen tjäna 200 miljoner kronor om året på att återvinna istället för att deponera askan.

Det betyder också att det finns stora ekonomiska intressen i mer avfallsförbränning.

– I ökad återvinning ligger också att vi ska försöka utnyttja resurser till annat. Miljöaspekterna måste alltid vägas in och man måste kunna karaktärisera sitt avfall innan man utnyttjar det . Det är små mängder som kan återvinnas på det sättet, säger Björn Södermark, biträdande chef för miljörättsavdelningen på Naturvårdsverket

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".