Åttaåriga eucalyptusträd avverkas.

Stora Enso satsar i Brasilien

Inga planerade stora investeringar i norra Europa säger Stora Ensos ledning idag. Samtidigt bygger företaget Veracel, det som snart är världens största fabrik för produktion av pappersmassa i delstaten Bahia, i Brasilien . 1,2 miljarder dollar satsas i projektet. I maj i år är fabriken klar och kommer då att producera 900 000 ton pappersmassa per år. Lars Gunnar Erlandson har besökt Veracel.  

6.000 byggnadsarbetare håller på att avsluta det jättelika byggnadsprojektet, sex mil från staden Porto Seguro i den brasilianska delstaten Bahia.

Här vajar företaget Veracels flagga sida vid sida med den brasilianska, den svenska och den finska. Detta blir Stora Ensos största massafabrik när produktionen inleds i maj i år. Det är också den största utländska industrisatsningen som igångsatts i Brasilien under den socialistiske presidenten Lula da Silvas hittills tvååriga mandattid.

Företaget fick ett speciellt miljötillstånd för fabriken och för plantering av eucalyptusskog 1991. Själva fabriksbygget inleddes för mindre än två år sedan.

Veracel har under några år köpt upp gräsbevuxen mark nära stora regnskogsområden, men själva regnskogen förblir orörd.

Jag besöker ett skogsområde där långa raka eucalyptusträd når 30-40 meter upp i skyn. Moderna maskiner avverkar och sågar i tu de snörräta träden, skalar av barken redan nu i skogsområdet Nils Grafström är Stora Ensos Latinamerikachef och tillika Veracels styrelseordförande. Han berättar om den avverkning som sker.

När Veracel snart börjar producera egen pappersmassa avverkas eucalyptusträden efter sju år. Då är dom fullvuxna.

Så här förklarar Nils Grafström anledningen till att Stora Enso satsar så stort i Brasilien.

Lars Gunnar Erlandson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".