Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nikotinplåster ökar risk för spädbarnsdöd

Snus, nikotinplåster och nikotintuggummi innebär en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, visar ny svensk forskning. Faran med rökning är känd sedan tidigare men även själva nikotinet innebär en risk, visar studien som är gjord vid Karolinska institutet.

– Man har alltså trott att man ska kunna ersätta rökningen med snusning eller nikotinersättningsmedel av annan typ, säger Hugo Lagercrantz, professor och barnläkare vid Karolinska institutet i Solna.

Men så kan man inte skydda sig mot plötslig spädbarnsdöd, menar Hugo Lagercrantz. Faran ligger i själva nikotinet.

Får svårare att vakna
Forskningen som Karolinska institutet gjort i samarbete med Pasteurinstitutet i Paris visar, enkelt uttryckt, att möss och då också spädbarn, får svårare att vakna upp av nikotin, vid till exempel en besvärlig förkylning.

– Om man har blivit utsatt för nikotin kan man blockera uppvaknande-reaktionen och även stressvaret, adrenalinpåslaget, säger Hugo Lagercrantz.

30 barn dör varje år
Ungefär 30 barn dör varje år i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Förr var det många fler. Förklaringen anses vara att barnen nu oftare sover på rygg.

Hugo Lagercrantz tror att mindre nikotin skulle kunna rädda ännu fler.

– Från att ha varit den vanligaste dödsorsaken bland spädbarn tror jag tror att vi skulle kunna få ner det till något enstaka fall per år i landet.

Hur ska man få föräldrar som är nikotinberoende att inte ta någon form alls?

– Ja, det är naturligtvis ett stort problem. Jag anser att problemet mycket är att det har blivit för populärt att röka bland unga kvinnor. Det måste man hindra, säger Hugo Lagercrantz, professor vid Karolinska institutet.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".