KI:s ledning kringgår stiftelseförbud

Trots att det är förbjudet för ett universitet eller en myndighet att bilda insamlingsstiftelser utan regeringens godkännande har ledningen för Karolinska institutet bildat en stiftelse. Detta för att kunna ta emot mångmiljonbelopp från Carnegie fonder.

– Syftet var att vi skulle få in pengar för att främja forskningen vid Karolinska institutet, säger universitetsdirektören Rune Fransson, som var med och bildade stiftelsen

Bakgrunden var att fondbolaget Carnegie på ett diskret sätt ville ge pengar till Karolinska institutet, KI, som tack för att forskare under ledning av KI:s dåvarande rektor och regeringens rådgivare Hans Wigzell satt med i deras vetenskapliga råd.

Agerade som privatpersoner
För det ändamålet bildades Insamlingsstiftelsen för främjande och utveckling av medicinsk forskning vid KI av universitetsdirektör Rune Fransson, KI:s förre ordförande Berit Löfstedt och Hans Wigzell.

Eftersom universitet inte får bilda stiftelser utan regeringens godkännande bildade de den som privatpersoner.

Fick miljoner från Carnegie
Carnegie har varit den enda större givaren. 2003 gav de nära sju miljoner kronor, 2002 över nio miljoner kronor.

Hans Wigzell ser inget konstigt i att man kringgått lagen och bildat stiftelsen som privatpersoner.

– En myndighet får inte bilda stiftelser, säger Hans Wigzell.

Ska man då bilda en stiftelse som privatperson?

– Jag tycker att moralen är entydigt god. Jag lever efter en moral, inget annat, säger Hans Wigzell.

Hans Wigzell kämpade under sin tid som rektor hårt för att öka samarbetet mellan KI och näringslivet.

Själv har han ett 20-tal uppdrag i olika vetenskapliga råd och styrelser på organisationer och företag utöver uppdraget som regeringens vetenskapliga rådgivare.

Drog igång bolag
Under hans tid som rektor byggde universitetet upp ett innovationsbolag med namnet KI Holding där Wigzell fortfarande är ordförande.

Bolaget har stora tillgångar i form av aktier, som man fått av onoterade bioteknik- och läkemedelsföretag. Samtidigt har KI Holding haft svårt att få loss pengar för att göra nya satsningar.

Insamlingsstiftelsen har använt pengarna från Carnegie till att köpa aktier i några onoterade bolag av KI Holding.

Vill göra det lättare starta stiftelser
I ett av bolagen, Biovitrum, är Wigzell vetenskaplig rådgivare. Han önskar att det var lättare för universitet att starta stiftelser och på så vis ta emot bidrag från näringslivet.

– Absolut, att vi ska sätta oss själva på undantag och inte ha samma chanser som amerikanska forskningsuniversitet vore hemskt. Då har vi ingen chans i framtiden, säger regeringens rådgivare Hans Wigzell.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".