Allt fler spelar på nätet.

Pokerspel på nätet ökar lavinartat

Pokerspel om pengar på internet ökar snabbt bland svenskar. Flera företag som riktar sig mot svenska spelare har sett hur spelandet har ökat med 30 procent varje månad. Pokerspelandet har blivit en allt viktigare del av spelbolagens verksamhet. (Ekonomiekot)

– Utvecklingen fram till nu har varit alldeles otrolig. Poker på internet har varit det snabbast växande spelet. Jag tror att det växte med flera hundra procent i världen förra året, säger Pontus Lesse, vd för svenskägda Unibet.

I september började det börsnoterade spelbolaget Unibet med pokerspel på Internet. I slutet av året stod poker för 20 procent av bolagets omsättning. Pontus Lesse tror att det snart kan handla om uppemot hälften.

Står snart för halva omsättningen
Även spelföretaget Betsson som riktar sig till den svenska marknaden drog igång pokerspel i fjol. Betsson uppger för Ekot att deras verksamhet växer med närmare 30 procent varje månad och snart står poker för hälften av deras omsättning.

Även Ladbrokes verksamhet i Norden har sett en mycket stark ökning. Vd Douglas Roos säger att han tror på en tillväxt med minst 70 procent bara i år.

Myndigheterna har ingen kontroll
Exakt för hur mycket pengar svensken spelar internetpoker är det ingen som vet. Svenska myndigheter har ingen kontroll över verksamheten eftersom den drivs av bolag som är registrerade utomlands. På Lotteriinspektionen noterar man med oro den nya speltrenden.

– Vi har märkt av en väldigt stor ökning just det senaste halvåret, säger Jessica Jeppsson, jurist på Lotteriinspektionen.

Vad får det för konsekvenser?

– Det vi har hört från Folkhälsoinstitutet är att de som ringer till linjen för spelberoende är allt fler internetpokerspelare.

På den statliga spelbolaget Svenska spel har man märkt hur miljontals kronor varje dag satsas på spel där vinsterna inte kommer den svenska staten till godo. I fredags skickade Svenska spel in en ansökan till regeringen om att få börja arrangera pokerspel på internet.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".