Möte i London för stöd till palestinierna

I London hålls på tisdagen ett stort internationellt möte om stöd till palestinierna. I utbyte mot att den palestinske presidenten lägger fram en reformplan för det palestinska styret kommer han att få löften om hjälp från bland andra EU, Världsbanken, USA och flera arabstater.

Det skall bli ett praktiskt inriktat möte har de brittiska värdarna sagt.

Om allt går som det är tänkt skall palestiniernas president Mahmoud Abbas först lägga fram sina planer för hur det palestinska styret skall stärkas och reformeras.

Sedan ska den mäktiga internationella samling han möter lägga fram ett program för hur de tänker hjälpa palestinierna.

Bygga upp palestinsk stat
Det handlar på kort sikt om att se till att palestinierna är redo att ta över Gazaremsan när Israel drar sig tillbaka därifrån i sommar, och på längre sikt om att bygga upp en fungerande palestinsk stat.

USA kommer att leda en grupp länder som skall hjälpa palestinierna få ordning på sina säkerhetstjänster, Världsbanken ska samordna ekonomiskt stöd och EU demokratistöd.

EU, FN och USA är representerade
Med på endagsmötet på ett ytterst välbevakat konferenscenter i centrala London finns USA:s utrikesminister, FN:s generalsekreterare, EU, Världsbanken och utrikesministrar från 23 länder inklusive de rikaste industriländerna, Ryssland, Kina och flera arabstater.

Mötesordföranden, premiärminister Tony Blair, hade egentligen velat hålla en fullfjädrad internationell fredskonferens här, men det sade Israel nej till och fick USA:s stöd för det.

Så nu blir det ett begränsat praktiskt möte, tänkt att bereda vägen för en stor internationell fredskonferens senare i år.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".