Trollhättan får bygga ny Cadillac

SAAB i Trollhättan kommer att få bygga den nya Cadillac-modellen. Det definitiva beskedet kommer General Motors att tillkännage på tisdagsmorgonen på bilsalongen i Genève, enligt uppgifter till Ekot.

Samtidigt premiärvisar SAAB en ny kombimodell, som ledningen hoppas ska lyfta försäljningen.

Framför allt vikigt för SAAB som räknar med att sälja 35 000 exemplar per år av sin nya sportkombi som ska locka nya kunder till SAAB.

Kan bli framgång
Lyckas de är det en enorm framgång för en liten biltillverkare som idag producerar strax över 100 000 bilar per år.

Men frågan är ifall inte kombin kommer några år för sent för att kunna påverka SAAB:s framtid.  

Bland snittar, champagne och modeller som poserade i de nya bilarna på GM:s premiärparty här på bilsalongen i Genève, hängde ödesfrågan i luften, blir det Rüsselsheim eller Trollhättan som får producera koncernens nästa mellanklassbil.

Rüsselsheim får mellanklassbilen
Enligt tyska tidningar är det redan avgjort, det blir i Rüsselsheim, uppgifter som Saab-ledningen här på plats inte vill kommentera. I stället ska den nya Cadillacen bli dagens positiva nyhet.

Cadillacen ska enligt Ekots källor tillverkas i Trollhättan, men få bilanalytiker tror att den europeiska Cadillacen, som bygger på Saabteknik, räddar några jobb på sikt.

GM-ledningen räknar med att sälja 10 000 bilar per år och det är långt ifrån den volym som fabriken i Trollhättan förlorar ifall produktion flyttas till Rüsselsheim.

Kristian Åström, Genève
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".