Michael Jackson tillsammans med sin mor Catherine och sin bror Jermaine.

Rättgången mot Jackson har startat

I USA inledes rättegången mot popstjärnan Michael Jackson med en tre timmar lång sakframställan från åklagaren. Michael Jackson åtalas för bland annat otukt med minderårig och kan om han fälls dömas till 20 års fängelse.

Distriktsåklagare Tom Sneddon läste upp detaljerade utdrag ur förhören med en 13-årig cancersjuke pojke.

Pojken och hans 11-årige lillebror beskriver hur Jackson vid flera tillfällen smekt 13-åringens könsorgan samtidigt som Jackson själv onanerat.

Övergreppen ska ha skett dels i Jackson sovrum på hans egendom Neverland, dels i hans privatflygplan.

Påstås ha bjudit på vin och sprit
The King of Pop påstås också visat pornografi och bjudit de unga pojkarna på vin och sprit.

Åklagaren var stundtals disträ och okoncentrerad. Jacksons försvarsteam gick i sitt inledningsanförande till hård attack mot pojkarnas mamma.

Hon tiggde pengar till sin sons cancerbehandling trots att vårdkostnaderna täcktes av en försäkring.

Vid ett tillfälle påstod hon sig ha blivit sexuellt antastad av vakter i samband med ett snatteri och fick 700 000 kronor i uppgörelse med ett känt varuhus.

Blev lätt offer hävdar försvaret
Den godhjärtade excentriske Jacko blev ett lätt offer för denna bedragerska som skickligt regisserat sina söner att ljuga, allt enligt försvarsadvokaten Thomas Mesereau.

Fördel Jackson lyder de samstämmiga expertkommentarerna efter den första dagens förhandlingar i denna världens mest mediebevakade rättegång som väntas pågå i ett halvår. Huvudlinjerna är nu klara.

Thomas Nordegren, Washington
Thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".