Stärkta misstankar mot terroranklagad norrman

1:39 min

Den norska säkerhetspolisen säger nu att misstankarna har stärkts mot den norrman som misstänks för att ha deltagit i terrorattacken mot köpcentret Westgate i Nairobi.

Bland annat har förhör med hans familj i Norge bidragit till det säger Jan Glent på säkerhetspolisen till NRK.

– Den misstänkte norsk-somaliske mannen har familj i Norge och det är bland annat förhören med familjemedlemmar som har stärkt misstankarna, säger han till NRK.

Kartläggning av resemönster, politisk uppfattning och vad han egentligen har gjort i september är viktiga pusselbitar för polisen. Liksom de övervakningsfilmer som finns från köpcentret.

Enligt BBC är norrmannen en 23-åring från Larvik söder om Oslo. Men den norska säkerhetspolisen vill varken bekräfta eller förneka identiteten på den misstänkte.

På övervakningskamerornas starka bilder från terrorattacken ser man den misstänkte norrmannen iklädd ljusa byxor och mörk jacka bland annat kallblodigt skjuta mot en redan sårad man.

Vid ett annat tillfälle prata i telefon. Enligt uppgift till den norska tidningen VG har han ringt till Norge flera gånger under terrorattacken.

Det finns uppgifter om att norsk-somaliern kan ha haft en ledarroll och har varit med och planlagt terrorattacken. Hur många terrorister det var är fortfarande oklart, från början talades det om 10-15 personer, men på övervakningsbilderna syns bara fyra personer.

– Några eller alla terrorister kan ha dödats i samband med attacken och det är oklart om den misstänkte norrmannen är i livet, säger Jan Gland.

Jenny Sanner Roosqvist

jenny.roosqvist@sverigesradio.se