Tobias Billström, migrationsminister. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Billström: Nya regler ska stoppa missbruk av arbetstillstånd

1:43 min

Genom nya regler vill migrationsminister Tobias Billström stoppa missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. Från fackligt håll kommer krav på juridisk hjälp för de utsatta.

Arbetstillstånd till Sverige säljs för över 100 000 av nagelsalonger, som rekryterar personal från Vietnam, det visar P1-programmet Kalibers granskning som vi berättat om. 

Arbetsrättsjuristen Bo Villner, som jobbar på LO-TCO:s rättsskydd, säger att de lurade arbetskraftsinvandrarna har stöd i lagen att kräva tillbaka sina pengar.

– I de här fallen är det uppenbart att villkoren är oskäliga, säger Bo Villner.

Ett problem är att de drabbade har en så utsatt situation. Bo Villner vill att staten ska erbjuda gratis jurisisk hjälp för de utsatta.

Ett problem är att ingen gör kontroller efter det att man har utfärdat ett arbetstillstånd.

Nu säger migrationsminister Tobias Billström i en kommentar till TT att det arbetas på nya regler för att stävja missbruk av arbetskraftsinvandringsreglerna.

– Det är inte bara efterkontroller, det innebär också en möjlighet att få tillgång till andra myndigheters register. Det är också en straffsanktionerad skyldighet för arbetsgivare att anmäla arbetsvillkor. Det är också en utökad information till arbetstagaren, säger Andreas Ollinen politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström.

Bland annat är regeringen och Miljöpartiet överens om att migrationsverket ska göra efterkontroller för att genomskåda upplägg som försöker kringgå reglerna.

Förslagen som är ute på remiss är avsedda att träda i kraft i april nästa år.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista