Handläggningstiderna skiljer sig om man ansöker via webb eller via pappers-blankett. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Anders Wiklund/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

JO granskar Migrationsverkets handläggningstider

1:48 min

Migrationsverkets handläggningstider kommer nu att granskas av justitieombudsmannen, JO, vill bland annat att Migrationsverket redogör varför en del ansökningar som görs på webben kan behandlas på några dagar, medan den som lämnar in blankett kan få vänta i över ett år.

– Man kan se på hemsidan, att i vissa fall är det stora skillnader, om man ansöker om uppehållskort står det  att det är tre månader, och om man gör en webbansökan och 13 månader om du söker på blankett, säger Lina Forzelius, byråchef på JO.

Nu har Justitieombudsmannen, JO, på eget initiativ nu satt Migrationsverket under lupp.

Det gäller handläggningstiderna för den som söker asyl, söker tillstånd som anhöriginvandrare, och söker tillstånd för att komma hit och jobba eller studera.

Migrationsverket jobbar just nu under mycket hårt tryck. Bara i år har det kommit 40 000 asylsökande, just nu kommer det 1 500 personer i veckan.  

Men det som JO, lyfter fram är att handläggningstiderna kan skilja sig mycket mellan den som lämnar in ansökningar via webben eller den som med blankett. Det här gäller inte asylsökande men till exempel anhöriginvandrare som vill förlänga sitt tillstånd att få vara i Sverige, 

–  Om man ansöker om förlängning står det att det tar fem dagar om man ansöker via webben eller 13 månader om man ansöker på blankett, säger Lina Forzelius på JO. 

Men Migrationsverkets operativa chef, Mikael Ribbenvik säger att 13 månader inte ska ses som snitt-tid, däremot kan en del få vänta så länge.

-- Det är förlängningsansökningar, du har fått ett uppehållstillstånd och vill fortsätta bo här. Detta är ju då ärenden som inte prioriteras om du tänker dig asylsökande som måste få tak över huvudet, eller någon som väntar i hemlandet på att få anslutakomma hit. Om de som redan finns här och som inte ansöker på webben hamnar längre bak.

Karin Runblom
karin.runblom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista