Katastrofal mängd brott i Haiti

Två människor sköts ihjäl av polis i Haitis huvudstad Port au Prince på måndagen. Dödskjutningarna inträffade under en demonstration av anhängare till den förre presidenten Jean Bertrand Aristide.

De mänskliga rättigheterna har aldrig stått högt i kurs i Haiti men frågan är om det blivit bättre eller sämre sedan Aristide försvann.

Läkaren och förre senatorn Gerard Gille, som stod Aristide nära, har numera en självkritisk inställning och medger att Aristides parti ibland hade en antidemokratisk attityd och att den begick brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Men det skedde inte systematiskt som under den här regeringen, säger Gille till Ekots latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

Andra menar att det är tvärtom. Pierre Espirance som leder Haitis kommission för mänskliga rättigheter hävdar att den typ av brott som förekom under Aristides tid inte förekommer längre.

Men att brott förekommer i katastrofal omfattning är alla eniga, rapporterar Lars Palmgren från Port au Prince, liksom att straffriheten är nästan total, att det juridiska systemet har kollapsat och att polisen är korrupt.

Gille och Espirance är ense om att landets största problem nu är alla de vapen som finns i händerna på civila grupper. Att samla in de vapnen är det viktigaste för att få våldet under kontroll.

Man hade hoppats att FN-trupperna skulle göra det, men hittills har nästan ingenting gjorts.

– FN-trupperna är en katastrof, säger Pierre Espirance till Lars Palmgren och får medhåll av Gerard Gille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".