6-åriga Zahra räddade sin mamma när båten sjönk

2:33 min

Bland de överlevande syriska flyktingarna finns, förutom mammor som förlorat sina barn, flera barn som förlorat sina föräldrar – och simkunniga barn som räddat sina föräldrar från att drunkna.

– Båten sjönk, den var för liten. Först kom det in vatten och alla resväskor blev blöta, sen började vi sjunka. Båten var för liten, vi var för många, vi sjönk och vi låg i vattnet i fyra timmar, min bror var en av dem som simmade efter hjälp. Jag kan också simma, säger 6-åriga Zahra.

Hon är ett av de barn som överlevde när båten, fullastad med syriska flyktingar, sjönk.

– Jag trodde att vi skulle dö och jag tänkte att om vi dör nu, så kommer jag aldrig mer att få se pappa.

Hon står på en betongbänk i polisstationens häkte och kramar sin mamma Fatima. Zahra klappar mamma som om hon försökte trösta henne. Men det här är trots allt en familj som utmärker sig för att de inte bär på samma sorg som många andra här.

Här i Alexandria finns till exempel. 8-åriga Israa i rosa kofta. Hon reste ensam med sin pappa. Pappa drunknade och Israa överlevde genom att klamra sig fast vid hans döda kropp i havet under fyra på natten.

I Zahras familj, däremot har alla överlevt - mamma fatima och alla tre barn 6,9, och 12 år gamla. Pappa är kvar i Syrien, han fick inte tillstånd att lämna landet, men barnen har en halvbror i Sverige - det var dit de var på väg - till en av pappas söner i det första äktenskapet.

Fatima reste från Syrien med sina tre barn 6,9 och 12 år gamla, och alla har överlevt. Pappa är kvar i Syrien, han fick inte tillstånd att lämna landet. Barnen har en halvbror i Sverige – det var dit de var på väg – till en av pappas söner från det första äktenskapet.

Och medan den kavata sexåringen redogör för hela sin familj står mamma Fatima och gråter tyst. Fatima kan inte simma – men det kan hennes tre barn – 6,9,12 år gamla.

– De räddade mig, mina egna barn räddade livet på mig, utan dem hade jag drunknat, säger Fatima.

Cecilia Uddén, Alexandria

cacilia.udden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista