Det är helt omöjligt att ha översyn på den mängden av ärenden, säger en biståndshandläggare. Foto: Jessica Gow/TT

Biståndshandläggares arbetssituation ohållbar

2:06 min

Biståndshandläggarna som Ekot pratat med vittnar om sin ohållbara arbetssituation. Det är de som bedömer om äldre ska få komma till äldreboende eller ej. Utredningen avgör den äldres framtid.

Det gäller gamla, ofta multisjuka, som upplever att de behöver mer trygghet och omsorg. I dag handlar det mer om pengar än livskvalitet, menar Malin som är biståndshandläggare på en mindre ort och som vill vara anonym.

– Vi hinner inte med mer än det mest akuta. Det som det skriks om att det måste göras något åt. Så det blir felaktiga beslut, säger hon.

Malin har arbetat i snart tio år med biståndshandläggningsfrågor. På hennes arbetsplats har en biståndshandläggare hand om ungefär 150 ärenden parallellt, tidigare räknades 100 ärenden som heltid.

Hon säger att man sover med ständigt dåligt samvete när man har jobbet som biståndshandläggare.

– Man har ingen överblick alls. Det är helt omöjligt att ha översyn och göra uppföljningar på den mängden av ärenden. De allra flesta dagarna så har jag mer jobb när jag lämnar än när jag kom. Det är en förfärlig arbetsmiljö i det.

Biståndshandläggaren gör ett beslutsunderlag om den gamla ska få komma till ett äldreboende eller inte. Det handlar oftast om personer mellan 80 och 99 år som hunnit bli multisjuk och som söker boende då de känner sig otrygga och är oroliga.

Då de gamla får ett "nej" till äldreboende får de ofta höra att deras behov kan "tillgodoses på annat sätt". De får fler hemtjänsttimmar i hemmet istället.

Tarja Brandeus är biståndshandläggare och hon menar att pengarna styr när man avgör den äldres framtid. Att ge den gamla fler hemtjänsttimmar är billigare än ett äldreboende.

– Men det är ju ingenting man säger eller pratar om öppet att det är pengar, för det blir oetiskt i de här resonemangen, men det är klart att man tänjer ut på vistelsen så att säga där hemma. Det kan gå väldigt långt, så situationen kan se nästan otäck ut ibland, säger hon.

Den bild Ekot fått bekräftat av biståndshandläggare, om deras arbetssituation, stämmer överens med den rapport som Akademikerförbundet SSR gjort tillsammans med kommunal. I rapporten har de gjort 200 intervjuer och dessutom 10 djupintervjuer med biståndshandläggare.

Camilla Sköld på SSR menar att det handlar mer om pengar än trygghet och livskvalitet när man utreder den äldres behov.

– Man hinner inte göra ordentliga utredningar och man hinner inte följa upp. Hälften säger att de minst en gång i veckan hamnar i situationer där de inte kan handla på ett professionellt sätt.

Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista