EU vill få unga sluta röka med kampanj

EU startade på tisdagen en informationskampanj mot rökningen i Europa. Syftet är att minska de höga dödstalen till följd av rökning och sänka sjukvårdskostnaderna.

Kampanjen riktas särskilt till ungdomar i EU som börjar röka allt tidigare. EU:s medlemsländer uppmanas också att införa rökförbud på allmän plats.

Det är EU: s hälsokommissionär cyprioten Markos Kyprianou som tagit initiativ till antirökningskampanjen i Europa.

Mardrömmar om rökning
Han slutade själv att röka under stor vånda för 15 år sedan och medger att han ibland drömmer mardrömmar om att han börjat röka igen.

– Rökning leder till ett mycket starkt beroende, som EU vill hjälpa till att bryta, sa Kyprianou.

EU räknar med att rökningen skördar 650 000 liv och kostar sjukvården i de 25 medlemsstaterna cirka 100 miljarder euro extra per år.

Unga röker allt mer
Antirökningskampanjen riktas särskilt till ungdomar, eftersom rökningen bland de unga européerna ökar och alltfler börjar röka redan i början av tonåren.

– Jag vill se en total attitydförändring i vårt samhälle, fortsatte EU:s hälsovårdskommissionär Markos Kyprianou, så att den allmänna normen i Europa blir att inte röka och rökarna blir en snabbt minskande minoritet.

EU:s medlemsländer uppmuntras att följa Irlands, Italiens, Maltas och Sveriges exempel, som förbjudit och kommer att förbjuda rökning på allmänna platser.

Tobaksodlare får mer
EU har anslagit drygt 600 miljoner kronor till kampanjen, en stor summa pengar, men ändå bara en bråkdel av vad EU:s jordbruksstöd till tobaksodlare i Europa kostar.

Detta är en paradox medgav hälsokommissionären Kyprianou. EU kan inte fortsätta subventionera en produkt och samtidigt betala en massa pengar för att få folk att sluta använda den.

Det kan inte ske över en natt. EU: s tobaksodlare ska inte lastas för att folk röker, sa Kyrpioanou som utlovade hjälp till tobaksodlarna, så de successivt kan gå över till andra grödor.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".