Polisen hånar kritiker i sluten Facebookgrupp

Offentliga personer som uttalat sig om polisens arbete i medier hånas av polisen i en sluten Facebookgrupp, skriver Expressen i dag. Bland dem som förlöjligas finns tv-profiler, journalister och andra poliser.

Journalisten Elisabet Höglund kallas för "dement" och "häxa". Den tidigare länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, jämförs med dokusåpadeltagaren Linda Rosing och sägs göra "vad som helst för att synas för egen vinning". Gemensamt för dem som hånas av gruppen är att de uttalat sig offentligt om polisens arbete, ofta i kritiska ordalag mot poliser som tvingats använda våld i tjänst.

Den slutna och interna Facebookgruppen UMF har 5 000 medlemmar, endast poliser och polisstudenter får vara med. UMF står för underbetalda, missnöjda och förbannade och handlade till en början om bland annat polisens arbetsmiljö, löner och arbetstider, skriver Expressen.

Även rikspolischefen Bengt Svenson och kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki görs till åtlöje i gruppen. Författaren Johanna Langhorst och ledarskribenten Eva Franchell beskrivs som "skit! Som luktar illa!".

Enskilda medlemmar i gruppen har reagerat mot språkbruket och kallat det för ett lågvattenmärke för Facebookgruppen. Expressen har ännu inte fått en kommentar från grundarna till sidan.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista