Högskolestudenter allt sämre i engelska

De omkring 10 000 svenska högskolestudenter som studerar engelska är bra på att tala språket men sämre på att stava och skriva. De som har sämst kunskaper är blivande engelsklärare. Det visar en granskning som Högskoleverket har gjort.

Det här är ett problemet som Lars Liljegren, engelskaansvarig vid lärarutbildningen på Linköpings universitet, stött på.

– Det handlar om att uttrycka sig formellt korrekt, så att vi kan väl säga att det handlar om grammatik, stavning. Det blir en sänkning på sikt av studenternas kunskaper. Det kommer sannolikt få till följd att våra elever i framtiden får svårare att nå upp till den nivå man ligger på idag, säger Lars Liljegren.

Sämre bland lärarstudenter
En av anledningarna till att kunskapsnivån är sämre bland lärarstudenter kan vara att fler studenter tagits in för att mota lärarbristen, vilket sänkt intagningspoängen, säger Lars Liljegren.

– Eftersom det i princip inte finns något stopp för hur många vi tar in så innebär det att ganska många studenter faktiskt kommer hit med bara godkänt i engelska. Vi förutsätter väl godkänt för att klara av studierna här, säger han.

Ämnet har bantats
Ett annat problem är att ämnet engelska på gymnasielärarutbildningen har bantats från tre till två terminer för att få plats med andra ämnen. Tio veckors praktik har ersatts med tio veckors teori.

– Det är många lärarstudenter som inte kommer igenom eftersom vi måste sätta stopp. Risken på sikt är ju att alla lärosäten har en budget som man måste klara av och får man inte igenom tillräckligt många studenter så ligger det nära till hands att man gärna sänker ribban något för att få in lite mer pengar till den redan hårt ansträngda budget man har, säger Lars Liljegren vid Linköpings universitet.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".