Cadillacs nya modell. Klicka för större bild.

Ny Cadillac tillverkas i Trollhättan

Saab i Trollhättan kommer att få bygga den nya Cadillac-modellen BLS. Beskedet tillkännagavs av General Motors på bilsalongen i Genève på tisdagen. På bilsalongen konkurrerar lanseringarna av nya modeller med varandra.

Fyra unga kvinnor spelar saxofon medan två andra kvinnor poserar över den turkosa Cadillacen. Två hundra kostymklädda män tittar på.

Det är pressvisning och det gäller att väcka uppmärksamhet här på bilsalongen i Genève, där världspremiärerna avlöser varandra.

Frågan är om den nya Cadillacen också kommer att väcka köparnas uppmärksamhet. Cadillacen som ska byggas i Trollhättan är helt anpassad till den europeiska marknaden, där Cadillac inte är etablerat idag.

Med tuff och djärv design och Saabteknik under huven hoppas GM-ledningen sälja 8-10 000 bilar per år.

Saabs vd Peter Augustsson säger att GM satsar långsiktigt och att det är bra för Trollhättan. Cadillacen ska också följas av ytterligare modeller.

– Jag tror ni ska ta det här som en signal på att Trollhättan kommer att göra en Saab och en Cadillacmodell. Vi har sagt att varje produktionsort för GM kommer sannolikt i framtiden att göra mer än ett varumärke, säger Peter Augustsson, vd för Saab.

Frågetecknen för Saab och Trollhättan kvarstår. Cadillacen är bara ett komplement och än viktigare för Saab är deras egen premiär för den egna sportkombin 9-3.

Sedan fem år tillbaka går GM:s Europaverksamhet med förlust. Strategin är nu att lansera nya modeller i rask takt och använda samma teknik i koncernens olika varumärken. På så vis hoppas man sänka utvecklingskostnaderna drastiskt.

Samtidigt ifrågasätter flera bilexperter GM:s koncept. Risken är att en Saab blir en Opel och en Opel en Cadillac. Varumärkena urholkas och köparna drar öronen åt sig.

Kristian Åström, Genève
kristian.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".