EU-ledare rasar över avlyssningen

1:48 min

Avslöjandet att USA:s säkerhetstjänst rutinmässigt avlyssnat dussintals av världens politiska ledare har orsakat vrede och bestörtning runtom i världen. I ett uttalande i dag från EU:s toppmöte i Bryssel framhåller EU-ledarna att misstankarna om rutinmässig avlyssning riskerar att försvåra kampen mot terrorism.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel reagerade starkt när hon i natt kommenterade den amerikanska avlyssningen.

– Våra länders soldater kämpar tillsammans i Afghanistan, ibland dör de tillsammans. Då ska man inte behöva oroa sig för att man övervakas av våra allierade, sa förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens.

I ett uttalande från toppmötet skriver EU-ledarna att de är "djupt oroade" över uppgifterna om den amerikanska avlyssningen.

Underrättelsearbete är en väsentlig del i kampen mot terrorism, skriver ledarna för EU-länderna. Och samarbete över nationsgränserna är en nödvändig del i den kampen.

Men, tillägger de, det samarbetet kräver tillit länderna emellan. Om den tilliten saknas försvåras samarbetet.

Angela Merkel är den som först avslöjades ha stått på den amerikanska avlyssningslistan.

– När fröna till misstro har såtts, så gör det vårt samarbete svårare, sa Merkel också i Bryssel.

Avlyssningsskandalen har kommit att dominera toppmötet. Inte minst sedan tidningen The Guardian här i Storbritannien i går kväll publicerade ytterligare hemliga amerikanska dokument som tidningen fått tillgång till via den avhoppade säkerhetsagenten Edward Snowden.

Dokumenten tycks visa att USA:s säkerhetstjänst har avlyssnat hundratals höga politiska och militära ledare runtom i världen.

Av dessa är minst 35 som tidningen kallar världsledare, det vill säga sannolikt presidenter och premiärministrar.

I uttalandet skriver EU-ledarna att Tyskland och Frankrike ska försöka få till stånd samtal med USA om hur underrättelsearbete mellan länderna ska bedrivas. Övriga EU-länder som vill får ansluta sig till samtalen.

I USA har Vita huset ännu inte kommenterat de nya uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista