Taxibolag i Stockholm tar drygt 2 000 kronor per mil – kunderna rasar

2:00 min

Oskäligt höga taxipriser från vissa bolag fortsätter irritera kunder, främst i storstäderna. Transportstyrelsen har gjort en kartläggning av priserna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Taxikunderna i huvudstaden drabbas inte oväntat av de högsta priserna.

Ekot har träffat en av taxichaufförerna i Stockholm som kör för en så kallad friåkare. Han tar 900 kronor milen, vilket är tre gånger mer än den normala taxan som etablerade bolag tar.

– Kunderna klagar ibland, men jag hänvisar till åkare. Jag hänvisar till honom för på kvittot så står det att har du något klagomål får de ringa dit. Då får han förklara för dem hur det ligger till.

Hur ofta får du klagomål?
– Ofta!

Varje kund?
– Ja.

Taxikunderna klagar, för priserna varierar mycket mellan olika bolag. Mest varierar de i Stockholm, där priset per mil kan börja på 300 kronor och stiga långt över 2 000 kronor. Det visar Transportstyrelsens kartläggning.

I Göteborg ligger priset på 250 till 650 kronor milen, och i Malmö från 200 kronor upp till 500 per mil.

Många av taxikunderna anser att taxiresan blivit dyrare än väntat, framförallt när man åkt taxi i Stockholm. Det visar inkomna klagomål till Konsumentverket och Transportstyrelsen.

Men få kunder kan få rätt mot ett taxibolag om tvisten gäller priset, eftersom det är fri prissättning sedan 1990.

Om priset per mil funnits väl synligt på taxibilens sidoruta har kunden ett eget ansvar att informera sig om priset före resan.

Däremot leder de höga taxipriserna ofta till bråk, framförallt utanför de större hotellen. Det uppger branschorganisationen för hotell och restaurang, Visita.

– Det finns åkare som hotar hotellpersonalen för att taxichaufförerna anser att de inte får körningar utanför hotellen.  Då ställer de till med bråk och går in och hotar personalen. Allt ifrån verbala hot till man hotar med att komma hem till folk, eller vänta på dem tills de slutar på jobbet, säger Clemens Wantschura, branschutvecklingschef på Visita.

– Det har också förekommit våld kan jag säga. Man har slagit på folk i ilskan.

Hur allvarligt ser ni på det?
– Ja, det är hemskt naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista