Mp säger ja till sjukhuslag

Miljöpartiets riksdagsgrupp beslutade sig på tisdagen för att säga ja till regeringens förslag om att begränsa möjligheten att sälja offentliga sjukhus.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att han tycker att det blivit en bra kompromiss.

– Jag tycker att det garanterar att vi i hela landet får en sjukvård som är solidariskt finansierad och hyggligt lika för alla och rättvis. Det är den grunden som vi, vänstern och socialdemokraterna är överens om.

Ett offentligägt sjukhus i varje län
Förslaget innebär att alla universitets- och regionsjukhus ska vara offentligt ägda och att det också måste finnas minst ett sjukhus i varje län som ägs offentligt.

Det blir heller inte tillåtet för företag med vinstintresse att äga ett sjukhus. Och sjukhus som får sina pengar från offentliga medel får inte ge förtur till patienter med privata sjukförsäkringar. Traditionella vårdcentraler, inom den så kallade primärvården, berörs inte av förslaget.

Också regeringens andra samarbetsparti, vänsterpartiet, väntas inom kort säga ja till de här tankarna.

Olika uppfattningar inom mp
I miljöpartiet har det funnits olika uppfattningar om den här politiken. I andra sammanhang förespråkar partiet nämligen gärna alternativ till den befintliga vården och landstingens rätt att själv bestämma om sina angelägenheter, ändå väljer de gröna att stödja regeringen.

– Vi tycker att det är rimligt att vi har en sjukvård i Sverige som är offentligt finansierad och där det inte finns några privata ”gräddfiler”. Risken är, om det skulle gå tillräckligt långt med en privatisering, att det blir väldigt lätt att införa ett privat försäkringssystem i stället och det vill inte vi ha, säger Peter Eriksson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".