Stort intresse för rot-avdrag

På tisdagen gick ansökningstiden ut för dem som vill utnyttja rot-avdraget för reparations- och underhållsarbete i bostaden. Hittills har 78 000 ansökningar kommit in till Skatteverket och där räknar man med ännu fler. (Ekonomiekot)

Bengt Agnebjörk på Skatteverket tror att det kommer att bli mer än 100 000 ansökningar i den här omgången.

– Det känns väldigt bra och roligt för det här är pengar som villaägare och hyreshusägare får. Jobben för byggbranschen och måleribranschen ökar. De får jobb eftersom det här finns lite extra pengar att få från Skatteverket, säger han.

Skatteavdrag på 30 procent
Rot-avdraget innebär ett skatteavdrag på 30 procent av arbetet för den som anlitat byggnadsarbetare och målare med f-skattsedel.

Avdraget återinfördes för att minska arbetslösheten bland hantverkare och byggare. Det maximala beloppet som man kan renovera för är 35 000 kronor för en villa eller bostadsrätt. Arbetet ska vara utfört mellan 15:e april 2004 och 30:e juni 2005.

Arne Jacobsson, vd på målarnas arbetsgivar- och branschorgan Målaremästarna, hävdar att privatkunderna ökat från tre till tio procent hos deras medlemmar.

Vill att tiden förlängs
Det är framförallt för småföretagare och utanför storstadsregionerna som rot-avdraget haft störst effekt. Nu vill de att avdraget ska förlängas och gärna också att skatteavdraget ska vara större.

– Vi tycker att rot-avdraget är mycket bra eftersom det gör svarta jobb till vita jobb. Det har gett en bra effekt för måleriföretagen i Sverige, säger Arne Jacobsson.

Missnöjd med avdraget
Giovanni Pederocco, som är marmoreringsmålare på en större målerifirma i Stockholm, är däremot inte nöjd med avdraget.

– Jag tycker inte att det blir som det ska. Det skulle behövas ännu mera och ordentliga avdrag eller ingenting. När du ska göra en reperation idag vad kan man göra för tiotusen? Köpa skokräm elelr någonting liknande kanske? Det är inte mycket pengar, säger

Johanna Petersson, Ekonomiekot
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".