Jens Orback talade inför FN:s kvinnokommission.

Orback till attack mot USA:s abortpolitik

Den svenska regeringen är kritisk till USA:s försök att inskränka kvinnors rätt till abort och preventivmedel. Det sa jämställdhetsminister Jens Orback under det pågående mötet med FN:s kvinnokommission i New York.

– Det är väl ganska uppenbart att vi inte delar den grundläggande principen om kvinnors rätt till sin egen kropp. På ett sätt kan jag tycka att det är absurt att vi överhuvudtaget diskuterar kvinnors rätt till sin egen kropp. Det är ju kvinnornas rätt, och ingen annans, säger Jens Orback.

USA vill inte erkänna aborträtten
För tio år sedan hölls den stora kvinnokonferensen i Peking. Vid mötet nu i New York ska länderna följa upp hur målen från Peking efterlevs.

Den stora frågan på mötet är om USA ska lyckas driva igenom en ändring i Pekingdokumentet som handlar om kvinnor och aborter. USA vill att FN inte erkänner rätten till abort, och vill inte ge bistånd till arbete som gynnar aborter.

Drog ner applåder i FN
På tisdagskvällen talade Sveriges jämställdhetsminister Jens Orback i FN:s generalförsamling, och han var den av talarna som var tydligast med sitt budskap.

Att neka kvinnor rätten till preventivmedel och aborter innebär att man riskerar kvinnors liv, sa Jens Orback och möttes av något för FN så ovanligt som stora applåder och till och med jubel.

Winberg pekar ut Bushregeringen
Jämställdhetsministerns företrädare, nuvarande Brasilienambassadören Margareta Winberg, är också i New York och assisterade Jens Orback. Hon var ännu fränare i sin kritik av USA och pekar ut Bushregeringen som ansvarig för att försöka sabotera Pekingdokumentet.

– Det är ju ett land som rår för det och det är landet där vi befinner oss. Det har att göra med skifte av administrationen sedan (mötet i) Peking. Det är klart att fundamentalistiska rörelser i andra länder känner stöd från USA, som ju är ett väldigt stort och starkt land, säger Margareta Winberg.

Sexindustrin motståndare till sexköplag
På mötet försöker Jens Orback också exportera den svenska sexköpslagen och sa att den svenska regeringen anser att prostitution är våld. Han menar att det finns intresse för lagen i många länder, men att sexindustrin sätter stopp.

– Det finns ett stort intresse och det stora motståndet är inte nationerna utan de stora kommersiella intressena. Hela sexindustrin är motståndet, säger Jens Orback.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".