Uppgifter: Avlyssningen av Merkel godkänd av Obama

1:53 min

Den amerikanska övervakningen av Tysklands förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon har pågått i flera år och avlyssningen var godkänd och beställd av USA:s president Barack Obama själv. Det rapporterar den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Enligt tyska medier och Vita Huset ska den amerikanske presidenten Barack Obama under telefonsamtalet med Angela Merkel i onsdags, ha försäkrat henne om att han inte kände till att en av hennes mobiltelefoner avlyssnades.

Men nu kommer nya uppgifter som talar emot Obamas version. Den tyska tidningen Bild Am Sonntag skriver, med hänvisning till vad tidningen kallar för en källa inom den Amerikanska Underrättelsetjänsten, att Obama redan 2010 fick reda på att NSA avlyssnade Merkel.

Dessutom säger källan till tidningen att Obama senare ska ha beordrat NSA att ta fram all information de kunde om den tyska förbundskanslern. Orsaken var, enligt tidningens källa, att Obama inte litade på Merkel och därför ville veta så mycket som möjligt om henne.

Det är allmänt känt att Obamas och Merkels relation aldrig varit särskilt bra. Dels beroende på att Merkel vägrade låta presidentkandidaten Obama tala framför Brandenburg Tor i Berlin under Obamas besök i Berlin 2008, och dels beroende på Tysklands nej till den NATO-ledda insatsen i Libyen och Tysklands, enligt USA, felaktiga inriktning under Eurokrisen.

Övervakningen av Merkels mobiltelefon ska enligt Bild Am Sonntags källa ha skett direkt från den amerikanska ambassaden strax invid Brandenburger Tor. Och Merkels båda mobiltelefoner ska ha avlyssnats, både den mindre säkra partifinansierade telefonen, men också den mobiltelefon som Merkel började använda i somras, och som i Tyskland hittills gällt som omöjlig att avlyssna.

Efter dessa uppgifter kommer trycket på USA och Obama att förklara sig sannolikt öka.

Enligt Bild ska den amerikanska avlyssningen ha inletts redan 2002. Då riktade sig aktionen mot den dåvarande tyske kanslern Gerhard Schröder.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista