Brister vid arkivering av gymnasiebetyg

1:40 min

Många fristående gymnasieskolor brister i hur de arkiverar elevers betyg. Det kan drabba elever som råkar förlora sitt betygsdokument.

I dag är meningen att friskolorna ska skicka in betygen för arkivering hos kommunen där skolan ligger, men enligt en undersökning från Dagens Arena är det 40 procent av friskolorna som inte följer lagen.

– Om de siffrorna stämmer är det naturligtvis allvarligt för eleverna. Det är väldigt höga siffror. Det här är bestämmelser som har tillkommit för att skydda eleverna. Därför är det väldigt viktigt, naturligtvis, att friskolorna lever upp till det här och verkligen skickar in betygen så eleverna inte står utan slutbetyg, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.

Enligt den nya skollagen ska fristående skolor skicka in elevernas slutbetyg till kommunen för att arkiveras säkert. Om elever tappar bort originalet och behöver en kopia, kan det annars bli omöjligt, om till exempel friskolan går i konkurs.

Betygshandlingar är ofta nödvändiga för att komma in på olika utbildningar eller vid arbetssökande. Men enligt en undersökning gjord av Dagens Arena har fyra av tio friskolor inte skickat in slutbetygen till kommunerna. Det gäller för läsåret 2011/2012.

Friskolornas riksförbund har invändningar. De tycker att det är viktigt att skolorna skickar in slutbetygen, för elevernas rättssäkerhets skull. Vd Claes Nyberg säger att det kan finnas friskolor som inte känner till den skyldigheten, men han säger också att det finns kommuner som inte vill ta emot slutbetyg som friskolor vill skicka in.

– Det vi också vet är att det faktiskt också är flera kommuner som har avrått från att lämna in. Man har helt enkelt inga rutiner och bett om att få vänta och det finns också skolor som ännu inte har haft några elever som tagit examen och de har givetvis inte kunnat skicka in några slutbetyg så vi är ändå tveksamma till att siffran är så här hög. Det är inte den bilden vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista