Ryska försvarsministern varnar för nya kärnvapnen

Ryssland fortsättter att utveckla nya kärnvapen. Det säger landets försvarsminister Sergej Ivanov. De kärnbestyckade missilerna går inte att försvara sig emot, enligt försvarsministern.

Redan för ett år sedan avslöjade president Vladimir Putin att Ryssland utvecklade nya strategiska vapen och i november kom uppgiften att det var ett nytt kärnbestyckat missilsystem. Vapen som inget annat land har.

Nu säger försvarsministern att det inte finns något försvar mot dessa missiler.

Går inte skjuta ner
Enligt Ivanov baseras vapnen på existerande interkontinentala robotar, men med längre räckvidd och ett rörelsemönster, som gör att de inte går att skjuta ner.

Idag har Ryssland Topol-M som kan avfyras från land eller fartyg till havs. Ivanov talade också om att satsa på Baluva, en robot som kan kärnbestyckas och avfyras till havs.

Putin har markerat Rysslands avsikt att förbli en stor kärnvapenmakt och Ivanov sa på tisdagen att vapnen framförallt riktas mot länder i den egna regionen, som kan tänkas bli mer fientligt inställda.

Den ryska upprustningen kan också förklaras med rysk ilska över USA:s satsning på ett nytt raketförsvarssystem. Sedan dess har Ryssland sagt sig ha vapen, som kan slå ut det amerikanska försvarssystemet.

Upprustningen kan också ses i ljuset av det nya rysk iranska avtalet om kärnbränsle för en ryskbyggd reaktor. Det finns ryska försvarsexperter, som hävdar att Iran nu har allt som krävs för att före årets slut ha egna kärnvapen.

Ingen plutoniumgaranti
Ur det ryska kärnbränslet kan vapenplutonium utvinnas, men någon garanti mot detta finns inte i det nya avtalet.

Missiler har Iran köpt tidigare svart från Ukraina, missiler som enligt nedrustningsavtalet Start 1 borde finnas i Ryssland.

Ryssland har inte krävt dem tillbaka. Istället får iranierna hjälp att skicka upp en satellit av ryssarna, med den kan de kärnbestyckade missilerna styras.

Ett scenario som försvarsministern Sergej Ivanov väljer att inte tala om.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".