Besvikelse i Israel efter Londonavtal

De israeliska kommentarerna till tisdagens konferens i London om palestiniernas framtid andas som väntat besvikelse och missnöje. Israel deltog inte i mötet.

Palestinierna fick en massa gåvor utan att ge något tillbaka, är en sammanfattande beskrivning av de israeliska reaktionerna på Londonkonferensen.

Där beslöts att palestinierna skall få omkring 90 miljarder kronor för att bygga upp en självständig stat.

”Terrorn måste utrotas”
En talesman i premiärminister Ariel Sharons kansli säger att alla försök att hjälpa palestinierna att skapa en fungerande stat är välkomna, men allt hänger på om palestinierna ingriper mot terrorn och utrotar de militanta organisationerna.

Israel deltog inte i mötet i London eftersom det fanns en rädsla för att konferensen skulle bli ett förspel till en fredsprocess och man ville inte utsätta sig för risken att avge några löften inför kommande fredsförhandlingar.

Många i Israel konstaterar i dag att det blev som man misstänkte: en inledning till fredssamtal, där Israel uppmanas att göra än det ena och än det andra.

Inte tillräckiga krav på palestinierna
Däremot uppfattar man inte konferensens krav på palestinierna att slå till mot terrorn som tillräckligt tydliga och som ett villkor för hjälpen.

Utrikesminister Silvan Shalom uttrycker den israeliska inställningen med orden: Vi får hoppas att Londonkonferensen inte bara blir de missade tillfällenas möte.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".