Klicka för grafik.

Svenskarna lånar som aldrig förr

Hushållen och företagen lånar pengar som aldrig förr, visar statistik för 2004 från Bankföreningen. 100-miljardersvallen för utlåningen till bostadsköp sprängdes förra året.

– Man kan säga att utlången för bostsadslåneinstituten har ökat starkt. Det är över 100 miljarder kronor för 2004. Främstsa förklaringen är naturligtvis att räntorna är så låga och att huspriserna fortfarande ligger på en hög nivå. För hushållen är det en ny rekordutlåning, säger Johan Hansing, som är chef för ekonomiska avdelningen vid Bankföreningen.

Lusten att låna tycks aldrig ta slut. Förra året ökade bostadsutlåningen med 101 miljarder kronor vilket är nytt rekord. Vid senaste årsskiftet hade hushållen lånat 1 395 miljarder kronor, eller 155 000 kronor per svensk.

Inga tecken på avmattning
Lån till köp av bostadsrätter och småhus lockade mest, medan lån till köp av flerbostadshus var oförändrat. Och det finns inga tecken på att bostadsutlåningen ska mattas av.

Utlåningen till hushållen har fördubblats på nio år, mellan 1995 och 2004, och utlåningskurvan ser ut som en brant uppförsbacke. För första gången var utlåningen 2004 större till hushållen än till företagen.

Ett tredje rekord är att den totala utlåningen till allmänheten uppgick till 2 711 miljarder kronor, motsvarande den svenska bruttonationalprodukten.

Skuldkvoten väger upp
Allt det där borde förstås få de ansvariga på olika håll att lägga pannan i djupa bekymrade veck, men det gör de inte, och förklaringen är skuldkvoten.

När fastighetsbranschen kraschade 1990 betalade hushållen 11 procent av den disponibla inkomsten i räntor. Idag betalar hushållen 4 procent, säger Johan Hansing.

– Riksbanken har granskat detta noga och följer utvecklingen och har konstaterat att det är väldigt små risker för det finansiella systemet. Däremot har man sagt att den enskilda låntagaren ska tänka sig för innan man tar ett stort huslån för dagens räntor kommer sannolikt inte att sjunka mer.

Kommer den här rapporten att bidra till att hushållen tror att de kommer att kunna fortsätta att låna riskfritt flera år till?

– Vi tycker att det är viktigt att alla som lånar mycket pengar i dag ska tänka sig noga för och räkna med att ha marginaler för höjda räntor, säger Johan Hansing.

Tommy Fredriksson, Ekonomiekot
tommy.fredriksson@sr.se

Bostadsinstitutens utlåning 2004

Utlåning mdr Förändring %
Småhus 762 (687) +11%
Flerbostadshus 409 (410) 0%
Bostadsrätter 156 (123) +27%
Övrigt 68 (75) -9%
Totalt 1 395 (1 294) +8%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".