FN dödade femtiotal i Kongo-Kinshasa

I Kongo-Kinshasa har pakistanska FN-styrkor dödat mellan 50 och 60 milismän. Det skedde i den oroliga regionen Ituri där nio FN-soldater från Bangladesh dödades förra veckan.

En militär FN-källa bekräftade uppgifterna, enligt TT-Reuters, och sade att de dödade var medlemmar i FNI-milisen (Fronten för nationalism och integration) vars ledare greps i tisdags, misstänkt för att vara inblandad i dödandet av FN-soldaterna från Bangladesh förra veckan.

Dessutom ska två av ledarens närmaste män sitta i husarrest på Grand Hotel i Kinshasa. Ytterligare fyra milisledare från Ituri hålls under övervakning på samma hotell.

– Minst 50 FNI-medlemmar dödades. Det här var en stor insats, men det kommer fler, sade militärkällan på onsdagsmorgonen.

Det fredsavtal som råder för resten av Kongo-Kinshasa har inte vunnit gehör i Ituri, och mer än 50 000 människor har dödats där de senaste två åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".