Löneskillnader ökar i kommunala sektorn

Löneklyftan bland de offentligt anställda har ökat under tio år. Idag tjänar en tjänsteman som är anställd inom kommun eller landsting 40 procent mer än de andra anställda. Det visar en rapport som LO lägger fram.

LO:s avtalssekreterare och vice ordförande Erland Olausson menar att trots att svenskarnas reallöner har ökat totalt sett så halkar de sämst betalda efter.

– Från 90-talet och fram till 2003 har skillnaderna ökat dramatiskt mellan arbetare och tjänstemän på det området. De som från början hade lägst lön har fått lägst löneökningar, räknat både i kronor och procent.

– Det allvarliga är att om man tillåter den här utvecklingen kommer kvinnodominerade yrken på det kommunala området, som redan är lägst avlönade, att fortsätta ha det så.

Avtal utan siffror
Erland Olausson förklarar den stora skillnaden med att tjänstemännen har centrala avtal med Kommun- och Landstingsförbunden som är sifferlösa, de får komma överens lokalt.

– På kommunal- och landstingsnivå har politikerna i väldigt hög grad överlåtit lönesättningen på tjänstemännen. På det viset har det inte funnits någon samlande kraft som har tagit ansvar för helheten.

Men hur lämpligt är det att LO nu går ut mitt i den kommunala avtalsförhandlingen med den här rapporten?

– Vårt ansvar är att se till att de gemensamma krav som vi har ställt inom LO-förbunden, att vi följer dem och får igenom dem så mycket som möjligt, säger Erland Olausson.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".