Nyamko Sabuni.

Fp vill utvisa fängelsedömda utlänningar

Folkpartiet integrationspolitiska grupp tycker att en utländsk medborgare som begår allvarligare eller upprepade brott i Sverige automatiskt ska dömas till utvisning. Utvisningen ska gälla längre tid än i dag, i vissa fall på livstid.

Riksdagsledamoten Nyamko Sabuni står bakom förslaget. 

– Vi tror att personen i fråga tänker till en eller två gånger om man vet att man kan dömas till utvisning. Sedan kan man aldrig avgöra om utvisningen verkligen kommer att verkställas och den osäkerheten hoppas jag att ingen människa vill ställas inför, säger Nyamko Sabuni, som är riksdagsledamot och står bakom förslaget, som ska behandlas på folkpartiets kommande landsmöte.

Vad avgör om domen kommer att verkställas?

– Det är internationella konventioner som måste följas, humanitära principer, familjeförhållanden och vilket brott det rör sig om. Är det ett brott som begås inom familjen så är det väl viktigt att avlägsna gärningsmannen. Ett problem som jag kan se är att många som utvisas eller avvisas i dag ofta snart igen kan komma tillbaka till Sverige. Jag menar att för vissa brott måste det vara permanent utvisning så att de individerna som finns kvar kan känna sig säkra, säger hon

Två års fängelse medför utvisning
I folkpartiets förslag ska utländska medborgare som begår brott som ger längre fängelsestraff än två år dömas till utvisning. Det sker även i dag, men inte alltid, som folkpartiet nu vill.

Enligt Mauricio Rojas, talesman för partiet i integrationspolitiska frågor, kommer antalet som blir möjliga att utvisa att bli fler, obestämt hur många fler.

Om utvisningsbeslut sedan faktiskt ska verkställas ska prövas, precis på samma sätt som idag, och ska bero av internationella konventioner och humanitära principer, som om den dömde till exempel har familj i Sverige. Men det är inte en domstol som ska pröva det här.

Upprepade brott
Upprepade brott, tre som ger fängelsestraff, ska också leda till dom om utvisning av utländska medborgare. Detta enligt Rojas för att avskräcka från brott och straffa dem som inte ”sköter sig”.

De som avvisas ska också tvingas stanna borta längre från Sverige än i dag, minst tio år med folkpartiförslaget, i vissa fall ska de aldrig kunna komma tillbaka, till exempel om de varit inblandade i könsstympning eller hedersmord.

Liknande brott kan ge olika straff
Nyamko Sabuni tycker att det är befogat att liknande brott kan ge olika straff.

– Jag tror inte att mord är mord. Ett mord som råkar ske ute på gatan när någon råkar sticka kniven i någon är en typ av mord. Ett mord som planeras på mig av mina nära och kära är en helt annan typ av mord, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".