Argentinas skulder är avskrivna

Argentina har nu löst sina skuldproblem. Det hävdade president Nestor Kirchner i ett tal inför kongressen i Buenos Aires.

När Argentina för drygt fem år sedan inställde betalningarna av sin statsskuld liknade många det vid en konkursförklaring.

Det var den största betalningsinställelsen i historien i hela världen. Alla var eniga om att det skulle ta lång tid innan Argentina skulle resa sig igen.

Betala 30 procent
Det intrycket stärktes av att Argentina i förhandlingarna med långivarna envist höll fast vid sitt erbjudande att bara betala 30 procent av skulden med nya statsobligationer som löper på lång tid.

Argentina kan inte betala mer svarade man alla kritiker och president Kirchner lovade att den här gången skulle skulden inte, som så ofta annars, vältas över på de argentinska löntagarnas skuldror.

Envisheten tycks ha betalat sig.

De flesta accepterade
Visserligen har inga siffror publicerats ännu, sedan Argentinas erbjudande till långivarna gick ut i förra veckan, men president Kirchner sa i ett tal till kongressen, att den stora majoriteten långivare, om än under protest, har accepterat Argentinas bud.

– Vi har gjort historia, sa Nestor Kirchner. Vi har lyckats genomföra en drastisk minskning av statsskulden och för en gångs skull är det inte folket som får betala, utan spekulanterna.

Andra är mindre euforiska och påpekar att det argentinska folket redan har betalat ett högt pris. Dessutom är många av långivarna småsparare, som förlorat 70 procent av sitt sparkapital.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".