Shabina Begum på väg från domstolen.

Muslimsk flicka vann mål om skolklädsel

I Storbritannien har en 15-årig muslimsk skolflicka vunnit en principstrid om hur långt elever kan gå i att bära religiös klädsel. En appellationsdomstol sade på onsdagen att flickans skola kränkte hennes mänskliga rättigheter när de förbjöd henne att bära jilbab, en fotsid mantelliknande klädsel.

Striden handlar inte om rätten att bära muslimsk klädsel i brittiska skolor, för den rätten finns, utan om hur långt elever skall få gå i religiös klädsel.

Shabina Begum slutade gå till skolan i Luton norr om London för över två år sedan. Hon ville bära jilbab, en hellång traditionell klädsel som täcker allt utom händer och ansikte.

Samråd om skoluniformen
Skolan, där 80 procent av eleverna är muslimer, förbjöd det med motiveringen att den hade en skoluniform för muslimska elever med vida långbyxor, lång tunika och sjalett, och att den uniformen var framtagen i samråd med föräldrar och muslimska organisationer. Det borde räcka, tyckte skolan.

Shabina Begum gick till domstol. I första instans fick skolan rätt. Den hade gjort nog för att ge muslimska elever möjlighet att bära för dem acceptabel klädsel, sade domstolen.

Men Shabina överklagade och inför appellationsdomstolen företräddes hon av Cherie Booth, premiärminister Tony Blairs hustru som är en av landets ledande advokater.

Kränkning av mänskliga rättigheter
Och på onsdagen sade appellationsdomstolen att skolan hade kränkt Shabinas mänskliga rättigheter och möjlighet att manifestera sin religiösa tro.

Dagens domslut kan leda till att en liknande tvist om hur långt muslimska elever ska få gå i religiös klädsel i klassrummen i en skola i östra London också kommer att vinnas av eleverna.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".