92 kroppar funna mellan Niger och Algeriet

1:51 min

92 kroppar efter flyktingar har hittats i öknen mellan Niger och Algeriet. Det här är en av flera kända flyktingrutter från Afrika till Europa. De flesta av de döda var barn.

Myndigheterna i Agadez larmades om katastrofen efter att en kvinna lyckades ta sig tillbaka fem mil genom öknen till staden Arlit i norra Niger nära gränsen till Algeriet. Dagen därpå nådde en man samma stad. Hans två döttrar som följt med klarade sig inte och dog precis innan han nådde Arlit.

Tidigare hade fem kroppar hittas av myndigheterna, men det som nu väntade var värre. I ett område av två mils radie upptäcktes i går kropparna på olika platser. Många låg i små grupper under träd. De flesta av offren var barn.

Ett vittne från hjälporganisationen Aghir In'man berättar för nyhetsbyrån AFP om upptäckten.

– Det var hemskt, vi såg ruttnade utorkade kroppar, varav flera visade tecken på skador efter schakaler. Vi såg rester efter mödrar med barn. Ibland bara kroppar av ensamma barn", säger han.

21 flyktingar har överlevt. 19 av dem lyckades ta sig till staden Tamanrasset i Algeriet, men har repatrierats till Niger.  

Det var i början av oktober som två lastbilar med flyktingar gav sig av mot algeriska gränsen. När ett av fordonen gick sönder, återvände den andra för att hitta reservdelar. Men även den lastbilen gick sönder. En säkerhetskälla säger att de tror att flyktingarna höll sig vid fordonen i fem dagar innan de gav sig av för att söka en vattenkälla.

Tragedin i öknen kommer några veckor efter katastrofen utanför Lampesdusa i Medelhavet då hundratals afrikanska flyktingar drunknande. Rutten genom Niger mot Algeriet är sen längre en av flera vägar mot Europa. Ibland hittas kroppar i öknen, men sällan i den här skalan.

FN:s biståndsorganisation OCHA beräknar att så många som 30 000 ekonomiska flyktingar passerat genom Agadez i Niger – bara mellan mars och augusti i år.

Richard Myrenberg, Nairobi

richard.myrenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista