Syriska gästarbetare i Libanon hotas

Efter de stora antisyriska demonstrationerna i Libanons huvudstad Beirut har relationerna mellan de två grannländerna förändrats. Men fientligheterna begränsar sig inte till politiken. De tusentals syriska gästarbetarna som finns i Libanon har också påverkats.

Det finns ingen säkerhet för syrier längre, säger Shaher Es Sayeed, som Sveriges Radios Caraline Salzinger har träffat i Beirut.

– 90 procent av syrierna som fanns här för en månad sedan har åkt tillbaka. De enda som är kvar är de som har gift sig eller bott länge här, som jag, säger han.

Jobbar som parkeringsvakt
Shaher Es Sayeed jobbar som vakt på en parkeringsplats på Hamragatan i de flottare delarna av Beirut. Det har han gjort i tolv år, ända sedan han flyttade hit från Syrien.

– Alla här känner mig så jag är inte rädd, men många syrier har råkat illa ut. De har blivit hotade, slagna och kastade ut ur sina hus, säger Shaher Es Sayeed.

Han säger att vissa libaneser alltid har haft ett horn i sidan till syrierna, ända sedan den syriska armén gick in i Libanon under inbördeskriget, men han säger att motsättningarna har blivit större den senaste tiden.

Krav på trupptillbakadragande
Många skyller mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri på Syrien och kraven på att Syrien ska dra tillbaka sina trupper blir allt mer högljudda.

Det kommer att bli än värre tror Shaher Es Sayeed för den politiska turbulensen påverkar ekonomin.

– Det finns färre jobb och då tycker libaneserna att vi tar deras arbeten. Libaneserna är också rädda för framtiden, säger Shaher Es Sayeed.

Caroline Salzinger, Beirut
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".