Planeringen för biltullarna kan fortsätta

Förberedelserna med försöket med trängselavgifterna i Stockholm kan återupptas igen. Det är innebörden i en dom från kammarrätten i Sundsvall på onsdagen.

I sin dom konstaterar domstolen att upphandlingen av den tekniska utrustningen inte behöver göras om.

– Det känns väldigt bra därför att det varit väldigt många käppar i hjulet och många som har velat sabotera vårt försök, säger Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd Annika Billström.

Uppfyllde inte kraven
Kammarrätten slår i sin dom fast att det företag som förlorade upphandlingen, Combitech, inte hade uppfyllt de krav som Vägverket ställt på hur biltullarna skulle utformas och levereras och avslog därför företagets överklagan.

Länsrätten har i en tidigare dom kommit fram till rakt motsatt slutsats och på torsdag väntas Combitech besluta om dom ska driva ärendet vidare till regeringsrätten. Men om den domstolen ska ta upp frågan krävs att ärendet har principiell betydelse för andra liknande fall.

Förberedelserna återupptas
Borgerliga politiker i Stockholm kräver fortsatt stopp för trängselskatten men Birger Höök på Vägverket som ansvarar för försöket, räknar med att föreberedelserna nu kommer i gång igen.

– I och med att kammarrätten har kommit fram till att upphandlingen har gjorts på ett riktigt sätt ser vi det som så att upphandlingen är avslutad och därmed kan IBM återuppta sina arbeten, säger Birger Höök.

Enligt de tidigare planerna skulle försöket pågå mellan den 15 augusti i år och den sista juli 2006.

Starten senareläggs
Efter domstolsturerna kommer starten nu att senareläggas, men Annika Billström säger att det hela ändå är meningsfullt.

– Vi har pratat med några forskare och de säger att minimum för ett försök är sex månader för att man ska kunna göra vetenskapliga och seriösa utvärderingar. Om försöket startar i höst är det fortfarande meningsfullt, säger Annika Billström.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".