al-Yousifi vädjar i ny video

En ny video med den kidnappade svenske medborgaren Minas Ibrahim al-Yousifi släpptes på onsdagen till nyhetsbyrån Reuters. På videon vädjar svensken återigen för sitt liv, och fruktar att han snart kommer avrättas.

Det var den 28 januari som al-Yousifi försvann på väg till Bagdad där han sedan ett par år arbetar i ledningen för ett kristdemokratiskt parti.

I ett telefonsamtal till familjen berättade han senare att han kidnappats av en beväpnad terrorgrupp med krav på både att USA lämnar Irak och en lösensumma på fyra miljoner dollar skulle betalas ut.

Upprepade krav i en video
Kraven upprepades senare i en video där Minas Ibrahim al-Yousifi framträdde med ett vapen riktat mot sitt huvud.

I den nya videon som hämtades upp av släktingar i Bagdad vädjar han återigen om att den svenska kungen och påven ska engagera sig för hans frisläppande liksom alla patriotiska och ärliga människor i världen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger sig al-Yousifi ha flyttats till en dödsbrigad, det betyder med säkerhet min död och avrättning säger han själv på videon.

Inget vapen riktat i denna video
Han står framför en svart flagga med terrorgruppens namn, irakiska hämndbataljonen martyren al-Isawi brigaden, en även i Irak okänd grupp. Men något vapen ska inte vara riktat mot honom den här gången.

al-Yousifis familj hemma i Jönköping har ännu inte sett bilderna, men en av döttrarna, Nalin, säger till Ekot att även om videon är ett bevis för att pappan lever så känns situationen fruktansvärd och overklig.

Hon önskar också att hennes pappas situation tas på större allvar, med tanke på dödshotet.

Svenska UD känner till videon men vill i övrigt inte kommentera några uppgifter.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".