Obligatorisk bostadsförmedling införs

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har bestämt att bostadsanvisningslagen som de borgerliga slopade för tolv år sedan återinförs och att det blir obligatoriskt med bostadsförmedlingar i alla kommuner.

– Jag vill att var man än bor i Sverige och hur ens ekonomi än ser ut ska man alltid ha rätt att efterfråga en bostad. Då måste kommunerna, antingen ensamma eller tillsammans i en region upprätta bostadsförmedlingar, säger Mona Sahlin, som väntas komma med en proposition om bostadsförmedling nästa vår.

Nio kommuner har en förmedling
I dag finns det bara nio kommuner i landet som har en bostadsförmedling, och det är inte accaptabelt, anser Mona Sahlin.

Nu tvingas kommunerna till en hel del jobb för att ordna upp sina bostadsförmedlingar. Men det kan de också ha en direkt nytta av. Via kön, kan man få information om vilka boendeönskemål som invånarna har. Redan i dag har kommunen ett ansvar för bostadsförsörjningen.

En stor fördel med obligatoriska bostadsförmedlingar är öppenhet och insyn, enligt Mona Sahlin. Då kan vi bättre nå dem som har svårast att få en bostad, anser hon.

”Kötid, inte kontakter ska gälla”
– Till exempel unga människor, människor med utländsk bakgrund och människor med dålig eller svag ekonomi har allt att tjäna på att det är offentligt och stor insyn. Man ska kunna köa och söka bostad efter tid och inte bara med hjälp av pengar och kontakter, säger Mona Sahlin.

Det främsta motståndet mot bostadsförmedlingar har märkligt nog kommit från de tre socialdemokratiskt styrda storstäderna. En ny lag tvingar framför allt Malmö att inrätta bostadskö.

Stockholm har redan en bostadsförmedling som det i dag köar 107 000 sökande i. Här kostar det 325 kr per år att köa.

Stockholms förmedling förebild
Mona Sahlin gillar den här Stockholmsmodellen. Kommunerna ska själva få bestämma hur bostadskön ska se ut.

– Det staten gör nu är inte att tala om för dem hur deras förmedling ska se ut, men att det ska finnas ett ställe i varje kommun dit kommuninvånarna kan vända sig och köa måste de nu bidra med, säger Mona Sahlin.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".