Foto: Youtube/TT

Ask kräver att vapensmugglingen utreds

"Väldigt allvarliga informationer."
1:51 min

Nu kräver justitieminister Beatrice Ask att polisen utreder uppgifterna om att den svenske före detta imamen Haytham Rahmeh smugglar vapen till Syrien.

– Det är naturligtvis väldigt allvarliga informationer. Det är naturligtvis någonting som är illa, och som man måste utreda ordentligt, säger Ask.

Det var i går som Ekot kunde avslöja att svensken är en av dom viktigaste aktörerna för att förse rebellerna med vapen, och i dag har Ekot avslöjat att han också startat en egen milis som på marken samarbetar med al-Qaida-trogna grupper.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera ärendet och hänvisar till att det är Rikskriminalpolisen som i så fall ska utreda frågan. De i sin tur uppger att de ännu inte hade inlett någon förundersökning mot Rahmeh. Ask menar dock att den misstänkta vapensmugglingen bör utredas – men huruvida det kommer att hamna på regeringens bord vet hon inte än.

– Det är rättsvårdande myndighet som har de uppgifterna. Först ska man ha alla fakta på bordet, sedan får man se vilka slutsatser man drar på diplomatiska vägar, säger Ask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".