Ask kräver att vapensmugglingen utreds

1:51 min

Nu kräver justitieminister Beatrice Ask att polisen utreder uppgifterna om att den svenske före detta imamen Haytham Rahmeh smugglar vapen till Syrien.

– Det är naturligtvis väldigt allvarliga informationer. Det är naturligtvis någonting som är illa, och som man måste utreda ordentligt, säger Ask.

Det var i går som Ekot kunde avslöja att svensken är en av dom viktigaste aktörerna för att förse rebellerna med vapen, och i dag har Ekot avslöjat att han också startat en egen milis som på marken samarbetar med al-Qaida-trogna grupper.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera ärendet och hänvisar till att det är Rikskriminalpolisen som i så fall ska utreda frågan. De i sin tur uppger att de ännu inte hade inlett någon förundersökning mot Rahmeh. Ask menar dock att den misstänkta vapensmugglingen bör utredas – men huruvida det kommer att hamna på regeringens bord vet hon inte än.

– Det är rättsvårdande myndighet som har de uppgifterna. Först ska man ha alla fakta på bordet, sedan får man se vilka slutsatser man drar på diplomatiska vägar, säger Ask.