Kallaste marsdagen sedan 1951

Det har blivit en ovanligt kall start på mars med rekordlåga temperaturer på flera håll. I Västerås var det natt till onsdagen den kallaste marsnatten sedan 1951 med 20,9 minusgrader.

Rekorden har radat upp sig. I Idre-Storbo i Dalarna var det natten till onsdagen 39,1 minusgrader. Enligt Therese Fougman på SMHI är det den näst lägsta temperaturen någonsin i Svealand.

I Gielas i Lapplandsfjällen har mars börjat med temperaturer ner till 39,7 minusgrader. I Uppsala har man inte haft liknande marskyla sedan 1942, m 25 minusgrader var det där på onsdagsmorgonen.

Rör fryser sönder
Visby hade 19,5 minusgrader natten till onsdagen, den kallaste noteringen i mars sedan 1965. Sådana här köldknäppar leder till att rör fryser sönder i villor och fritidshus.

– Vi har sett sådana exempel på rör som har spruckit på vinden och sedan rinner ner över hela huset som sedan ser ut som en isgrotta, säger Jan Olof Ringbom på en VVS-firma på Gotland.

Normalt vår
Mars har börjat ovanligt kallt både i norra och i södra Sverige. I sydvästra Skåne är det normalt vår så här års men där ligger nu mellan en och två decimeter snö.

I Kristianstadstrakten har skolor och dagis tvingats stänga. Det gäller bland annat Smultronställets dagis i Balsby där Barbro Palm jobbar. Hon kunde inte ta sig dit och blev istället barnvakt åt sitt barnbarn William.

– Det var för mycket snö helt enkelt. Vi tog ett beslut att det enda vettiga var att hålla stängt, säger Barbro Palm.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se

I samarbete med SR Västmanland

SR Gotland

SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".