WHO: Akrylamid kan vara en hälsorisk

Akrylamid i mat kan vara en potentiell hälsorisk. Slutsatsen dras av experter från Världshälsoorganisationen WHO och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och baseras på en svensk studie om akrylamid i potatis och bröd.

Akrylamidstudierna vid Stockholms universitet presenterades 2002. De fick inte bara uppmärksamhet för resultaten utan nästan mer för sättet på vilket de presenterades.

Med en dunkelt formulerad pressinbjudan om ett ämne som kan orsaka cancer blev det ett larm av det hela.

Höga halter i upphetade livsmedel
Men forskarnas resultat innebar att man hade hittat höga halter av akrylamid i vanliga livsmedel som chips, potatis, kaffe och bröd, som upphettats.

Man vet att yrkesexponering för akrylamid kan ge nervskador. Men omvandlingsämnen av akrylamid har också visat sig cancerframkallande hos djur och ger olika typer av cancer hos råttor. Man måste nu studera vidare i vilken mån det också är cancerframkallande hos människor, säger experterna i sin rapport.

Den internationella expertkommitténs slutsatser kan sägas innebära ett erkännande av de svenska forskningsresultaten.

Osäker om nivån på riskerna
Ännu återstår osäkerheter om vid vilka halter ämnet utgör en hälsorisk. Analysmetoderna bör förfinas och man måste samla mer data om hur mycket akrylamid människor utsätts för och gifteffekten av detta ämne.

Rekommendationerna från WHO är desamma som från de svenska myndigheterna, att påverka livsmedelsindustrin att framställa sina livsmedel så att halten av akrylamid minimeras och att äta mycket frukt och grönsaker.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".