Nyfödda kan smittas av personalen.

Nyfödda får bakterier från BB-personal

Många nyfödda barn får med sig bakterier hem från BB via personalen. Det visar en omfattande studie som gjorts på flera hundra barn och föräldrar i Jönköpings län. Hårdare hygienregler skulle kunna minska smittan.

– Vi såg att barnen hade bakterier även om inte föräldrarna hade de här bakterierna. Då förstår man ju att de har fått dem på något annat sätt än från föräldrarna, säger smittskyddssköterskan Ing-Marie Einemo är en av dem som lett studien.

Så barnen får med sig bakterier hem från BB?

– Det kommer från miljön eller personal på BB.

Under ett par års tid har smittskyddsenheten letat efter så kallade gula stafylocker hos över 300 nyfödda spädbarn och deras föräldrar vid de tre sjukhusen i Jönköpings län.

Kan bli allvarligt
Stafylokocker är en typ av bakterier som ofta helt naturligt följer med från framför allt mamman till barnet, men i nästan vart tredje fall där föräldrarna inte hade bakterien hade ändå det nyfödda barnet smittats. Av allt att döma av personalen, där samma stammar av bakterien kunde spåras.

Stafylokockerna behöver inte vara farliga, men valdes ut i studien eftersom de är lätta att spåra, och samma mönster gäller betydligt värre bakterier.

– Det kan bli allvarligt om det är farliga bakterier man sprider, säger smittskyddssköterskan Ing-Marie Einemo.

Har man inte tagit det här på tillräckligt allvar?

– Jag tror inte att man har tänkt på att det är en smittrisk varje gång man berör ett spädbarn på sjukhuset. Det här är en nyhet man måste ta till sig.

Noggrann hygien
Receptet mot bakteriespridningenär i första hand bättre handhygien där personalen får tvätta händerna i sprit innan man rör barnen, men dessutom bör det också vara så få anställda som möjligt som rör barnen, och tiden på BB bör vara kort.

Även om undersökningen är unik i sitt slag bekräftar den vad man misstänkt inom vården och är en nyttig väckarklocka, menar Gunilla Johansson som är barnmorska på BB i Jönköping.

– Vi har blivit mer medvetna om att det förekommer en viss smittspridning från personal till patienter. Som personal har vi börjat tänka på ett annat sätt och vi uppmuntrar patienten att gå hem, säger Gunilla Johansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".