Enigt skolförslag - men problemet olöst

1:56 min

Socialdemokraterna föreslår i dag att antagningen till friskolorna flyttas från skolarna själva till kommunerna. Med förslaget vill (s) ta bort problemet med att friskolor gallrar bort elever med behov av extra stöd, som Uppdrag granskning avslöjade i veckan.

– Vi vill att alla barn som söker till skolan ska använda sig av samma system, nämligen att kommunerna anordnar antagningen till såväl kommunala som fristående skolor, så vi inte får problemet att en del friskolor gallrar bort barn de inte vill ha i skolan, säger Ibrahim Baylan, partiets talesperson i skolfrågor.

Det var i veckans Uppdrag granskning som flera friskolors rektorer erbjöd en duktig elev plats på skolan, samtidigt som de sa att skolan var full till ett stökigt barn. Att välja elever efter vilka behov barnet har är olagligt, och nu vill Socialdemokraterna hindra detta genom att antagningen flyttas från skolorna till kommunerna.

Utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund är positiv till förslaget, men ser att problemet även finns i kommunala skolor.

– Drivkraften att man vill att någon annan i skolväsendet ska ta hand om de elever som är besvärliga tror jag finns både i friskolor och kommunala skolor, men däremot är jag beredd att pröva idén om en gemensam antagningsfunktion. Det kan skapa en ökad öppenhet och transparens i antagningen till alla skolor.

Även friskolornas riksförbund tror att förslaget kan ha flera positiva effekter. Men problemet att rektorer ger olika svar till föräldrar som ringer eller på andra sätt hör av sig till skolan kommer inte lösas med förslaget, säger vd Claes Nyberg.

– Det här förslaget kan vara värt att titta på, men det löser inte problemet som framkom i Uppdrag granskning. Därför att det vi ser är att problemet inte är när man gjort formella ansökningar, utan det här handlar om enstaka exempel där man inte haft en god värdegrund i sitt bemötande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista