Arbetsgivare ska snabbare utvädera invandrares yrkeskunskaper

Nyanlända flyktingar och invandrare ska snabbt få sina yrkeskunskaper utvärderade av arbetsgivare. Det ingår i en satsning för att göra samarbetet effektivare mellan arbetsförmedlingar, fackföreningar och arbetsgivare.

I Skåne ska 300 flyktingar och invandrare bedömas ute på olika arbetsplatser.

– Vår förmåga att bedöma och ta tillvara invandrarnas kompetens är inte så bra som den borde vara, säger Allan Waktmar chef för arbetsförmedlingen Nya invandrare i Malmö. I många fall är arbetsgivaren bäst rustad att bedöma vad den enskilde har för kompetens.

Snabbare ut på marknaden
Arbetslösheten bland personer med utländsk bakgrund är dubbelt så hög som bland personer med helt igenom svensk bakgrund. I år kommer landets arbetsförmedlingar att satsa på att utvärdera flyktingars och invandrares yrkeskunskaper för att de snabbare skall komma ut på arbetsmarknaden.

– Vi är inte så bra på att ta tillvara olikheterna. Det här kommer att bli ett intressant utvecklingsområde när fler och fler inser att det finns affärsmässiga möjligheter.

”En liten peng”
Initiativet till att bedöma flyktingars och invandrares yrkeskunskaper direkt ute på olika arbetsplatser kommer från arbetsgivarnas intresseorganisationer. Eva Ollén-Östling, förbundsdirektör för bemanningsföretagens organisation Almega, menar att satsningen är bra, men besviken över att staten bara satsar 50 miljoner kronor.

– Jag tycker definitivt att det är en liten peng. Jämför det med friårspengarna på 1,7 miljarder så kan man se var man satsar pengarna. Samtidigt måste jag hoppas att det här blir så bra att man kan fortsätta att lägga pengar på det.

Pessismism bland unga
Aida Farshidi-Rad är student på Malmö högskola och hon hoppas att arbetsgivarnas och fackföreningarnas värdering av invandrares olika kunskaper skall förändras, även om hon är pessimistisk.

– Jag vet att när jag kommer att söka arbete så är mitt efternamn, mitt förnamn och mitt etniska ursprung det första en arbetsgivare kommer att se trots att jag har en svensk utbildning och har gått i svensk skola sedan första klass.

Aida Farshidi-Rad menar att många välutbildade med utländsk bakgrund kommer att tröttna om arbetsgivare och fack bara ser det konstiga namnet och inte kompetensen.

– Det jag kommer att göra och många andra har gjort och kommer att göra i framtiden är att vi utbildar oss i Sverige och tar med utbildningen till länder som Storbritannien, Frankrike och USA där man kommer att ta tillvara vår kompetens. Sverige kommer att bli den stora förloraren.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".