Tre döda efter busskapning i Norge

1:08 min

Beväpnad med kniv attackerade mannen i 30-årsåldern sina två medpassagerare och busschauffören på Valdresekspressen i västra Norge.

Tre personer dog i dramat – en av dem en svensk man i 50-årsåldern.

Polisen larmades till en trafikolycka på länsväg 53 mellan Årdal och Tyin i västra Norge klockan 17:35 på måndagskvällen. Innan de hann fram till olycksplatsen hade dock situationen förändrats.

– Vi fick först larm om att det var en trafikolycka. Men när vittnen skulle hjälpa till fick de syn på en desperat man inne i bussen. Han har visat fram vapen. Då förändrades situationen, säger insatsledare Wenche Hope säger till Verdens Gang.

Mannen misstänks ha knivhuggit tre personer till döds – en av dem en svensk man i 50-årsåldern, uppger polisen på en presskonferens under kvällen. De andra offren var en norsk 19-årig kvinna, och den manlige norska busschauffören, också han i 50-årsåldern.

Inga andra passagerare befann sig på bussen.

Vid 19-tiden kunde mannen gripas av brandmän, som var först på plats, rapporterar Aftenposten.no.

– Vi skulle precis skicka instatsstyrkan till Årdal, men vi fick nyss besked om att gärningsmannen har gripits, säger insatsledare Andrè Kråkens till tidningen.

Den misstänkte mannen ska ha kommit ut ur bussen frivilligt, och släng kniven ifrån sig inne i bussen.

Mannen ska bo i området.

Även den misstänkte gärningsmannen fick föras till sjukhus med knivskador, men ska vara lindrigt skadad.

Det är inte första gången Valdresekspressen utsetts för en kapning. 2003 dödades busschauffören och en passagerare när bussen kapades, uppger Aftenposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista