Överfallslarm kan införas efter knivdrama på norsk buss

1:42 min

I Norge ska bussbolaget Nor-Way Bussekspress i dag se över hur man kan göra sina bussar säkrare för chaufförer och passagerare. Igår kväll knivdödades tre personer, varav en svensk på en av bolagets bussar.

Ett alternativ är någon form av överfallslarm säger bolagets chef Kristoffer Kvame till NRK.

– Det är något vi måste titta på för att se vad som kan göras för säkerheten, säger Kristoffer Kvame.

Det verkade först som om Valdresekspressbussen råkat ut för en trafikolycka mellan Årdal och sjön Tyin just efter klockan halvsex igår kväll.

Men den första bilisten som stannade för att försöka hjälpa de skadade i bussen hotades av den knivbeväpnade gärningsmannen.

En 30-åring boende i Årdal, hade knivskurit chauffören samt sina två medpassagerare, varav en svensk man i 50-årsåldern, till döds.

När polisen larmades uppmanades bilisterna att låsa in sig i sina bilar i väntan på polis och räddningstjänst. Det var en orolig väntan eftersom man inte visste om gärningsmannen skulle komma ut och attackera bilarna också säger en av dem som var först på plats, Vegard Jevnaker Melheim till norska TV2.

– Vi visste inte om gärningsmannen skulle ta sig ut till fots och bege sig mot bilarna som var på platsen, berättar han.

Drygt en timme efter att busskapningen upptäckts kom räddningstjänsten till platsen och kunde gripa mannen som då hade kastat ifrån sig kniven och frivilligt kommit ut ur bussen.

Polisen var på plats kort därefter, efter att ha haft närmare nio mils resa till platsen. Gärningsmannen vårdas nu på sjukhus i Bergen för lättare knivskador.

Det här vara andra gången som Valdresekspressen drabbades av ett våldsdåd - för tio år sedan knivhöggs en busschaufför till döds på samma linje. De 30 passagerarna räddades.

Vad som utlöste våldsdådet igår är fortfarande oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista